Gratinované topinambury s javorovým sirupem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované topinambury s javorovým sirupem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56033 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 kávová lžička | Koriandr mletý |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Ořechy burské pražené |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sirup javorový |
1 špetka | Sůl |
700 g | Topinambury |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 105,0mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Koriandr mletý, Med včelí, Ořechy burské pražené, Paprika mletá sladká, Sirup javorový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Topinambury mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované topinambury s javorovým sirupem postup přípravy receptu:
1 | Topinambury vložíme do vroucí vody, povaříme 20-25 minut. Scedíme, ještě teplé oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Naskládáme je do 40 g másla vymazané pečicí formy. Ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a koriandrem. Vše polijeme javorovým sirupem, naskládáme nahrubo nasekané ořechy, pokapeme je medem. |
2 | Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené zbylé máslo, nakonec posypeme petrželovou natí. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 200 stupňové teplotě 20 minut. Podáváme na jednotlivých talířích. |
Poznámka
Podáváme jako teplý předkrm. Vhodnou přílohou je dobře dochucená zakysaná smetana.