Gratinované brambory se zeleninou a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory se zeleninou a žampiony
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56035 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
20 g | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
700 g | Kapusta kadeřavá |
50 g | Máslo čerstvé |
70 g | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Pšeničné klíčky |
3 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
4 dl | Vývar zeleninový |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 235,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 203,2mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Pšeničné klíčky, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Kapusta kadeřavá, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory se zeleninou a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Zelená vyloupaná pšeničná zrna vložíme do vroucí vody a povaříme asi 20 minut. Scedíme je a necháme okapat. |
2 | Kadeřavou kapustu očistíme od poškozených listů. Oddělíme, vložíme je na 3 minuty do vroucí, špetkou solí osolené vody. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky. |
3 | Brambory, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, naskládáme je na dno máslem vymazané pečicí formy. Osolíme, opepříme, posypeme na jemné plátky nakrájeným česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Na brambory položíme okapanou kapustu. |
4 | Cibuli oloupeme, žampiony sloupneme, nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme solí, pepřem, posypeme drobně nasekanou celerovou natí, vložíme okapané pšeničná zrna, promícháme, stáhneme ze sporáku a vmícháme žloutky. |
5 | Připravenou směs rozetřeme na brambory a kapustu. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 stupňové teplotě 20 minut. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní, teplé jídlo s opečenou bagetou, anebo čerstvým chlebem.