Gratinované brambory se salámem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory se salámem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56036 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
10 g | Kopr čerstvý |
60 g | Máslo bylinkové |
70 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel - nať |
300 g | Salám Herkules |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
2 ks | Vejce slepičí |
300 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 173,5mg |
Draslík | 781,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,9mg |
Vitamín E | 6,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kopr čerstvý, Olej slunečnicový, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Salám Herkules, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory se salámem postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory, spolu s cibuli, nakrájíme na tenké plátky. Bramborové plátky naskládáme na dno bylinkovým máslem vymazané pečící formy. Připravenou cibuli osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Salám oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka. |
2 | Osmaženou cibuli rozložíme na brambory, na cibuli naskládáme kolečka salámy. |
3 | Zakysanou smetanu smícháme se sladkou smetanou, vejci, drobně nasekanou petrželovou natí a koprem. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem. Smetanovou zálivkou přelijeme suroviny v pečící formě. Povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem. |
4 | Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňové teplotě 30-35 minut. Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Rozdělíme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní, teplé jídlo. Vhodnou přílohou je zeleninový salát, anebo čerstvá zelenina.