Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56041 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 balení | Droždí sušené |
1 dl | Voda pitná |
Těsto | |
100 g | Brambory |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
30 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko - podmáslí |
400 g | Mouka bezlepková Mantler |
100 g | Mouka pohanková |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Voda pitná |
Na vytření formy a potření chleba | |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 105,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Voda pitná, Brambory, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná, Olej slunečnicový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mouka bezlepková Mantler, Mouka pohanková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme kvásek: do misky vložíme celý balíček sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a necháme kvásek vzejít. |
2 | Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 1,5 lžíce cukru, půl lžíce soli, 2 lžíce oleje, nastrouhanou uvařenou bramboru, 30 g rozpuštěného vlahého másla a 2,5 dl podmáslí, 0,5 dl vody. Přilijeme kvásek a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou. |
3 | Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.