Omáčka rajčatová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka rajčatová
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56088 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
50 g | Cukr krupice |
140 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
50 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
150 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 48,3mg |
Draslík | 748,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Protlak rajčatový, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka rajčatová postup přípravy receptu:
1 | Umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu a mírném ohni vaříme asi hodinu. Následně omáčku přecedíme. |
2 | Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu krájíme na drobné kostičky, krátce je podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Pro přípravu kvalitní a chutné rajčatové omáčky musíme použít rajčatový protlak, nelze použít samotná rajčata.