Koláč plněný kukuřičným krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč plněný kukuřičným krémem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56113 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
75 g | Cukr krystal |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Kukuřičný krém | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
250 ml | Sirup kukuřičný |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
125 g | Strouhanka |
Před servírováním | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 78,6mg |
Draslík | 85,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Citronová kůra, Sirup kukuřičný, Strouhanka, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč plněný kukuřičným krémem postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C. |
2 | Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřcím práškem do pečiva. Do této směsi dále zapracujeme rukama změklé máslo. Směs hněteme tak dlouho, dokud hmota nezhrudkovatí. Potom rozmícháme 75 g krystalového cukru v jednom žloutku, žloutkovou směs vmícháme do zhrudkovatělé moučné směsi. Vše řádně promícháme, získáme polotuhé těsto, které rozválíme na tak velký plát, aby pokryl celou připravenou pečicí formu. Při vykládání formy těsto zlehka protlačíme k vnitřnímu obvodu formy tak, aby kopírovalo miskovitý tvar formy. Okraje těsta na okrajích formy odkrájíme, abychom získali kulatý okraj koláče. Z odkrájených částí těsta vykrájíme malými vánočními vykrajovátky libovolné tvary, kterými ozdobíme koláč před pečením. Těsto ve formě necháme asi 30 minut odpočinout v lednici. |
3 | Kukuřičný krém: v míse smícháme 250 ml kukuřičného sirupu se šlehačkou, lžící nastrouhané citrónové kůry a lžící citrónové šťávy. Vše dobře promícháme, vzniklý krém nalijeme do vytvarovaného odpočatého těsta, po obvodu koláče na krém rozložíme vykrájené tvary z odřezků těsta. Takto připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. |
4 | Servírování: Tento moučník servírujeme mírně vychladlý, posypaný moučkovým cukrem. |
Poznámka
Použitý kukuřičný sirup je značně lepkavý, proto je dobré před přípravou krému namočit lžíci do horké vody. Z odřezků je také možné vytvořit místo vykrajovní ozdobných tvarů ozdobnou mřížku. Koláč namísto cukrování můžeme také potřít žloutkovým krémem.