Moravský svatební koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravský svatební koláč
Moravský svatební koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 5612 |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
200 g | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
500 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
200 g | Olej stolní |
2 špetka | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 294,8mg |
Draslík | 203,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 259,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 56,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Olej stolní, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moravský svatební koláč postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. |
2 | Mouku osolíme 2 špetkami, přidáme žloutky, cukr, olej a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout. |
3 | Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vytvarujeme do čtverců asi 20 x 20 cm. |
4 | Zabalíme je do rozválených plátů z vykynutého těsta, převálíme a třikrát přeložíme jako u listového těsta. |
5 | Postup s převálením a složením opakujeme ještě jenou, pak necháme v teple pod utěrkou znovu vykynout. |
6 | Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme tvarohovou, makovou a ořechovou náplní. Zabalíme je a znovu necháme asi 15 minut vykynout. |
7 | Potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. |