Recept

Francouzský koláč s jablky z pánve

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (88%)
ID receptu: 56123

Ingredience

Těsto
75 g Cukr krystal
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
185 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Jablková náplň s karamelem
125 g Cukr krystal
4 ks Jablka
125 g Máslo čerstvé
Před servírováním
3 polévková lžíce Cukr moučkový

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 468 kcal
Kilojoule 1 958kJ
17% Sacharidy 61 g
33% Tuky 25 g
0% Sodík 4 mg
7% Bílkoviny 4 g

Francouzský koláč s jablky z pánve postup přípravy receptu:

1

Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Do směsi zapracujeme (vemnutím rukama) rozměklé máslo tak, aby se ze směsi vytvořily máslové hrudky. Ve žloutku rozmícháme 75 g krystalového cukru, žloutek s cukrem zapracujeme rukama do hrudkové směsi, vznikne polotuhé těsto. Na válu, který jsme pomoučnili lžicí mouky, vyválíme z těsta plát o něco větší, než je obvod pánve, ve které koláč upečeme.

2

Jablková náplň s karamelem: jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na silnější půlměsíčky. Na velké pánvi (která snese pečící teplotu 200°C) připravíme rozmícháním másla v cukru karamel. Horký karamel odstavíme z ohně, opatrně do něj naskládáme jablkové kousky slupkou dolů a 2 minuty zahříváme. Po této době jablka s karamelem odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Potom vyváleným plátem těsta jablka s karamelem přikryjeme těstem, těsto přitlačíme zlehka k jablkům a důkladně utěsníme na okrajích pánve. Takto připravený koláč pečeme tak, že ho i s pánví vložíme do vyhřáté trouby a při 200°C pečeme 25 minut.

3

Hotový koláč překlopíme z pánve na servírovací talíř.

4

Servírování: moučník servírujeme horký, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru.

Poznámka

Tento koláč můžeme podávat také s crème fraiche.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept