Francouzský koláč s jablky z pánve - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský koláč s jablky z pánve
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56123 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
75 g | Cukr krystal |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
185 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Jablková náplň s karamelem | |
125 g | Cukr krystal |
4 ks | Jablka |
125 g | Máslo čerstvé |
Před servírováním | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 80,0mg |
Draslík | 162,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krystal, Jablka, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský koláč s jablky z pánve postup přípravy receptu:
1 | Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Do směsi zapracujeme (vemnutím rukama) rozměklé máslo tak, aby se ze směsi vytvořily máslové hrudky. Ve žloutku rozmícháme 75 g krystalového cukru, žloutek s cukrem zapracujeme rukama do hrudkové směsi, vznikne polotuhé těsto. Na válu, který jsme pomoučnili lžicí mouky, vyválíme z těsta plát o něco větší, než je obvod pánve, ve které koláč upečeme. |
2 | Jablková náplň s karamelem: jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na silnější půlměsíčky. Na velké pánvi (která snese pečící teplotu 200°C) připravíme rozmícháním másla v cukru karamel. Horký karamel odstavíme z ohně, opatrně do něj naskládáme jablkové kousky slupkou dolů a 2 minuty zahříváme. Po této době jablka s karamelem odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Potom vyváleným plátem těsta jablka s karamelem přikryjeme těstem, těsto přitlačíme zlehka k jablkům a důkladně utěsníme na okrajích pánve. Takto připravený koláč pečeme tak, že ho i s pánví vložíme do vyhřáté trouby a při 200°C pečeme 25 minut. |
3 | Hotový koláč překlopíme z pánve na servírovací talíř. |
4 | Servírování: moučník servírujeme horký, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru. |
Poznámka
Tento koláč můžeme podávat také s crème fraiche.