Drobenkový koláč se švestkami, malinami a zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drobenkový koláč se švestkami, malinami a zmrzlinou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56131 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
125 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Ovocná náplň | |
3 polévková lžíce | Cukr třtinový |
250 g | Maliny |
450 g | Švestky |
Drobenka koláčová | |
75 g | Cukr třtinový |
130 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Ořechy lískové |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
16 polévková lžíce | Zmrzlina vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 39,4mg |
Draslík | 321,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,6mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Voda pitná, Cukr třtinový, Maliny, Švestky, Cukr třtinový, Ořechy lískové, Skořice mletá, Zmrzlina vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drobenkový koláč se švestkami, malinami a zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 200 °C. |
2 | Těsto: Hladkou mouku prosejeme s krystalovým cukrem do hlubší mísy. Do směsi zapracujeme rukama rozměklé máslo, vodu a důkladným promícháním vznikne vláčné těsto, které zabalíme do alobalu a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout. Z odpočatého těsta z lednice vyválíme na plát na vále, který jsme posypali lžící hladké mouky. |
3 | Ovocná náplň: Švestky propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je chvilku okapat, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Maliny propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek a opatrně promícháme, abychom je nepomačkali, s nakrájenými švestkami a třtinovým cukrem. |
4 | Koláčová drobenka: Množství hladké mouky na drobenku promneme se 100 g másla, 75 g třtinového cukru. Když začne směs hrudkovatět, vmícháme lžičku mleté skořice a 100 g najemno nasekaných lískových ořechů. |
5 | Postup: Hotovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto ve formě propícháme vidličku a necháme ho ještě 30 minut odpočinout v lednici. Potom na těsto rozložíme připravenou ovocnou náplň, ovoce posypeme připravenou koláčovou drobenkou. Potom koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a porce koláče servírujeme s vanilkovou zmrzlinou. |