Bezlepkový kynutý makový závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkový kynutý makový závin
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56139 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
Mák | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
100 g | Mák mletý |
1,5 dl | Mléko čerstvé polotučné |
Těsto | |
50 g | Cukr krupice |
50 g | Hera |
200 g | Mouka bezlepková |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Kvásek | |
1 špetka | Cukr krupice |
10 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko čerstve polotučné |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 122,7mg |
Draslík | 284,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Droždí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Mléko čerstvé polotučné, Hera, Mouka bezlepková, Mléko čerstve polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkový kynutý makový závin postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme jemně pomletý mák, cukr a mletou skořici. Pomalu vaříme za stálého míchání přibližně 4 minuty. Rendlík s mákem odstavíme z plotny a necháme ho vychladnout. |
2 | Do misky dáme rozdrobené čerstvé droždí, přilijeme 1 dl vlahého mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C, přidáme na kousky pokrájenou Heru, 1 vejce, cukr, špetku soli a vzešlý kvásek. Těsto důkladně uhněteme, mělo by být hladké vláčné a nesmí se lepit. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na vále rozválíme na plát ve tvaru obdélníku. Potřeme ho makovou náplní, přehneme dva protilehlé delší okraje ke středu (asi 3 cm) a těsto několikrát přeložíme přes sebe do tvaru závinu. Přeneseme ho na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v teple asi 15 minut kynout. |
3 | Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Vychladlý závin nakrájíme na plátky široké přibližně 7 cm, posypeme práškovým cukrem a podáváme. |