Šunkový salát s hráškem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunkový salát s hráškem a sýrem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56158 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Chřest bílý |
200 g | Hrášek mražený |
10 g | Kerblík |
10 g | Kopr čerstvý |
3 ks | Mrkev kořen |
20 g | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
350 g | Šunka parmská |
150 g | Sýr Gouda 45% |
60 ml | Víno bílé |
3 l | Voda pitná |
Na majonézu | |
---|---|
2 ml | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Kari koření |
1 dl | Olej slunečnicový |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
5 ml | Pomerančová šťáva |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 213,6mg |
Draslík | 261,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 7,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Kerblík, Kopr čerstvý, Sůl, Sýr Gouda 45%, Víno bílé, Voda pitná, Citronová šťáva, Kari koření, Olej slunečnicový, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Mrkev kořen, Petržel - nať, Šunka parmská, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šunkový salát s hráškem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme, mrkev očistíme, zeleninu omyjeme, 5 minut povaříme v osolené vodě. Přidáme hrášek a spolu povaříme dalších 5 minut. Potom zeleninu scedíme, opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. |
2 | Chřest nakrájíme na tenké špalíčky, mrkev spolu se šunkou a sýrem na malé kostky. |
3 | Petrželovou nať, kopr a kerblík omyjeme pod studenou vodou, z listů setřeme vodu a bylinky drobně nasekáme. |
4 | Chřest, mrkev, hrášek, šunku a nasekané bylinky dáme do společné misky. Přelijeme vínem a vložíme do lednice na 10-15 minut. |
5 | Žloutky dáme do vhodné nádoby, přidáme sůl, pepř, kari koření, pomerančovou a citrónovou šťávu. Ručním elektrickým mixérem suroviny rozšleháme. Za stálého šleháni přiléváme opatrně olej a šleháme, až vyšleháme hustou pikantní majonézu. |
6 | Hotovou majonézu smícháme s připraveným salátem. Těsně před podáváním porcujeme na jednotlivé vychlazené talíře nebo do salátových misek a podáváme. |
Poznámka
Salát podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým pečivem. V menší dávce je vhodný jako předkrm.