Koláč se smetanovo-citrónovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se smetanovo-citrónovou náplní
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56179 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
125 g | Máslo čerstvé |
155 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Náplň | |
4 polévková lžíce | Citronová kůra |
100 g | Cukr krystal |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
180 ml | Šťáva citrónová |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 165,1mg |
Draslík | 44,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Voda pitná, Citronová kůra, Cukr krystal, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se smetanovo-citrónovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 190°C. |
2 | Těsto: hladkou mouku smísíme se dvěma lžícemi krystalového cukru. Do mouky s cukrem přidáme změklé máslo a lžíci vody, směs dobře prohněteme, abychom získali vláčné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Poté těsto rozválíme na vále, který jsme pomoučili dvěma lžícemi hladké mouky na plát o něco větší, nez je koláčová forma. Plátem těsta vyložíme formu, na dně formy těsto provzdušníme propícháním vidličkou a necháme ještě 30 minut odpočinout v lednici. Po této době těsto z lednice vyjmeme, celé zakryjeme alobalem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi a 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Než se nám korpus koláče předpeče, ve šlehači připravíme smetanovo-citrónovou náplň. Po 15 minutách korpus z touby vyjmeme, koláčovou formu i s těstem podložíme plechem a vyjmeme alobal se zatížením, vlijeme ušlehanou náplň. Koláč pečeme v troubě ještě dalších 20 minut, než náplň ztuhne, poté servírujeme vychladlý, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru. |
3 | Náplň: Šlehačku, cukr, vejce, citrónovou šťávu a citrónovou kůru vyšleháme do pěny. |
Poznámka
Servírujeme studené.