Vařená čočka s grilovanými hřebenatkami a krevetami pro alergiky na mléko - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená čočka s grilovanými hřebenatkami a krevetami pro alergiky na mléko
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56208 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Chilli omáčka |
0,5 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
200 g | Čočka červená |
12 ks | Hřebenatka |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
50 g | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
12 ks | Krevety tygří - loupané |
3 polévková lžíce | Limetková šťáva |
15 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
0,5 kávová lžička | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 47,3mg |
Draslík | 926,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli omáčka, Chilli paprička, Cibule, Čočka červená, Hřebenatka, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Limetková šťáva, Olej kukuřičný, Pepř cayenský, Smetana sójová, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařená čočka s grilovanými hřebenatkami a krevetami pro alergiky na mléko postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme. |
2 | Oloupeme cibuli i česnek a nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky. |
3 | Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno rozsekanou cibuli, česnek a zázvor. Opékáme, dokud nezměknou, poté přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme. |
4 | Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň. Vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme. |
5 | Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, sójovou smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě. |
6 | Připravíme gril a zahřejeme ho. |
7 | Mušle hřebenatky (jsou-li větší) rozkrojíme na dva kusy, menší ponecháme vcelku, potřeme je kukuřičným olejem. |
8 | Z každé strany grilujeme 2 minuty krevety, mušle jen asi 30 sekund z každé strany. |
9 | Čočku ozdobíme rozkrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami. |
Poznámka
Servírujeme teplé.