Výborný citrónový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Výborný citrónový koláč
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56242 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
60 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 ml | Sodovka |
0,5 špetka | Sůl |
60 g | Zakysaná smetana |
Na náplň | |
3 ml | Citronová šťáva |
300 g | Cukr krupice |
60 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 154,9mg |
Draslík | 42,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Sodovka, Sůl, Zakysaná smetana, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Výborný citrónový koláč postup přípravy receptu:
1 | V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit. |
2 | Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct. |
3 | Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh. |
4 | Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut. |
5 | Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme dobře vychlazený. Povrch každé porce můžeme ozdobit kandovaným ovocem.