Recept

Výborný citrónový koláč

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 56242
Kategorie: Koláče

Ingredience

Na těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
60 g Máslo čerstvé
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
70 ml Sodovka
0,5 špetka Sůl
60 g Zakysaná smetana
Na náplň
3 ml Citronová šťáva
300 g Cukr krupice
60 g Cukr moučkový
20 g Cukr vanilka
40 g Pudinkový prášek - vanilkový
250 g Smetana 33% (šlehačka)
4 ks Vaječný bílek slepičí
4 ks Vaječný žloutek slepičí
3 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 348 kcal
Kilojoule 1 455kJ
13% Sacharidy 48 g
20% Tuky 15 g
3% Sodík 68 mg
10% Bílkoviny 6 g

Výborný citrónový koláč postup přípravy receptu:

1

V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit.

2

Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct.

3

Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh.

4

Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut.

5

Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme.

Poznámka

Podáváme dobře vychlazený. Povrch každé porce můžeme ozdobit kandovaným ovocem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept