Ořechový medovník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ořechový medovník
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56288 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
300 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Med včelí |
450 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
3 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
350 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mléko zahuštěné slazené |
70 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 223,0mg |
Draslík | 158,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 60,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Soda jedlá, Vejce slepičí, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko zahuštěné slazené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ořechový medovník postup přípravy receptu:
1 | Do kastrůlku dáme med, v horké vodní lázní ho roztopíme, přidáme máslo, vejce, dobře promícháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, sodu a za stálého míchání zahříváme přibližně 10 minut. |
2 | Z pečicího papíru vyřízneme 6 kruhů o velikostí pečicí kulaté formy. Těsto rozdělíme na 6 dílů, postupně je pečeme v pečicí formě, vyložené připraveným kulatým papírem. Každý díl pečeme zvlášť v předehřáté troubě při 170stupňové teplotě 15 minut. |
3 | Upečené korpusy necháme vychladnout, pokud máme nějaké ořezy z korpusů, rozdrolíme je a promícháme s pomletými ořechy. |
4 | Při pokojové teplotě vychladlé máslo nakrájíme, vložíme do misky. Za stálého šlehání elektrickým šlehačem přidáváme kondenzované mléko. Šleháme na hladkou náplň, připravenou náplní postupně potíráme vychladlé korpusy a skládáme na sebe. Povrch i strany potřeme také náplní, strany obalíme ještě v ořechové směsi s ořezy z korpusu. Povrch posypeme stejnou ořechovou směsi. |
5 | Hotový medovník vložíme do lednice na celou noc a druhý den rozkrájíme na úhledné trojúhelníky. |
Poznámka
Servírujeme studené. Medovník je nejlépe jeden den odležet, chutná potom ještě lépe. Upečené korpusy také můžeme nechat den odležet, aby změkly, následně medovník plníme.