Pomerančový koláč se sněhovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančový koláč se sněhovou náplní
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56292 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
125 g | Cukr krystal |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Náplň | |
150 ml | Máslo čerstvé |
Na konečnou ozdobu | |
8 kávová lžička | Šlehačka Pařížská |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 30,3mg |
Draslík | 0,3mg |
Vláknina | 47,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Šlehačka Pařížská, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančový koláč se sněhovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, posypeme dvěma lžícemi hladké mouky a mouku rukama rozprostřeme po celé ploše válu. |
2 | Těsto: v hlubší míse zpracujeme rukama hladkou mouku s krystalovým cukrem, vodou a změklým máslem do vláčného těsta. |
3 | Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut ztuhnout do lednice. Po této době těsto rozválíme na |
4 | připraveném válu, plát těsta rozložíme do vymazané formy a provzudušníme ho tak, že dno formy s těstem propícháme vidličkou. |
5 | Takto připravený korpus necháme ještě 30 minut v lednici odpočinout. Poté těsto ve formě celé přikryjeme alobalem a dno alobalu zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus ve formě 15 minut pečeme. Po této době předpečený korpus vyjmeme z trouby, odstraníme alobal se zátěží a do vzniklého "mističkovitého" tvaru (jenž jsme získali předpečením korpusu se zátěží) vlijeme pomerančovou náplň, pečeme asi 35 minut, těsto zezlátne a náplň na koláči ztuhne. |
6 | Náplň: do pomerančové kůry přimícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, strouhanku, šlehačku. Z másla a cukru umícháme na mírném ohni karamel, do něj vmícháme žloutky i směs se smetanou a strouhankou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do smetanové směsi se žloutky. Náplň zlehka rozprostřeme na předpečený korpus koláče a koláč upečeme. |
7 | Před servírováním: jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, kterou ušleháme do tuha s dvěma lžícemi moučkového cukru. Nakonec šlehačku na porcích koláče posypeme strouhanou pomerančovou kůrou. |
8 | Koláč servírujeme vychladlý jako pohoštění. |