Nektarinkový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nektarinkový dort
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56313 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
90 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
60 ml | Voda pitná |
Na vymazání formy | |
60 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na náplň | |
120 g | Cukr krupice |
400 g | Nektarinka |
2 polévková lžíce | Pudinkový prášek - vanilkový |
2 dl | Voda pitná |
Na sníh | |
3 ml | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Med včelí |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 111,4mg |
Draslík | 152,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 262,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Nektarinka, Pudinkový prášek - vanilkový, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Med včelí, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Nektarinkový dort postup přípravy receptu:
1 | Žloutky v misce ušleháme spolu s půlkou dávky cukru a horké vody na hustou pěnu. Následovně vmícháme z bílků a zbylého cukru vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. |
2 | Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme na plech. |
3 | Nektarinky pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrůlku a spolu s polovinou dávky cukru a 1 dl vody povaříme 5 minut. Zbylou vodu vlijeme do jiného kastrůlku, do studené přisypeme pudinkový prášek, který metlou dobře rozkvedláme a spojíme s nektarinkami. Stálým mícháním povaříme do zahoustnutí krému. Ještě horký krém rozetřeme na korpus. |
4 | Z bílků s cukrem v horké vodní lázni šleháme směs do rozpuštění cukru. Odstavíme, přidáme tekutý med, citrónovou šťávu a vyšleháme do zahoustnutí na sníh. Ten poté rozetřeme na krém. |
5 | Pečicí formu s korpusem, krémem a sněhem vložíme opět do předehřáté trouby, při 180 stupních pečeme ještě 20 minut, aby sníh dostal načervenalou barvu. |
6 | Po upečení dort necháme vychladnout a potom krájíme na úhledné trojúhelníky. Podáváme na jednotlivých studených talířích. |
Poznámka
Servírujeme studené. Podáváme jako dezert.