Recept

Meruňkový koláč s ořechovou náplní

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 56316

Ingredience

Na těsto
70 g Cukr moučkový
20 g Kypřicí prášek do pečiva
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
150 g Máslo čerstvé
40 g Pudinkový prášek - vanilkový
1 ks Vejce slepičí
Na vymazaní formy
30 g Mouka pšeničná hrubá
50 g Máslo čerstvé
Na náplň
20 g Cukr krupice
150 g Džem meruňkový
200 g Meruňky
60 g Ořechy vlašské
50 g Piškoty dětské kulaté
250 g Smetana 33% (šlehačka)
Na želé
4 polévková lžíce Cukr krupice
5 dl Voda pitná
40 g Želé dortové

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 501 kcal
Kilojoule 2 095kJ
15% Sacharidy 54 g
40% Tuky 30 g
2% Sodík 45 mg
10% Bílkoviny 6 g

Meruňkový koláč s ořechovou náplní postup přípravy receptu:

1

Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme do misky. Vsypeme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, poté cukr, přisypeme také pudinkový prášek s vanilkovým cukrem. Z těsta vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Tři čtvrtiny těsta vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 15 minut.

2

Do smetany v kastrůlku vsypeme cukr, přisypeme pomleté ořechy a povaříme do zahoustnutí. Stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhané piškoty, vše dobře promícháme a necháme náplň vychladnout.

3

Ze zbylého těsta vytvarujeme dlouhý pás, kterým obložíme do výšky 2 cm stěny dortové formy. Připravenou náplň rozložíme na předpečený korpus v dortové formě. Na povrch náplně poskládáme půlky vypeckovaných meruněk.

4

Naplněnou formu vložíme opět do předehřáté trouby. Při 180 stupních dopečeme ještě 30 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme mírně vychladnout, uvolníme formu a počkáme, až koláč volně vychladne. Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme dortové želé, cukr a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme želé. Připraveným želé přelijeme povrch upečeného koláče a necháme zatuhnout.

5

Poté koláč krájíme na úhledné trojúhelníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířích.

Poznámka

Koláč je studeným vhodným dezertem, zejména v letním období.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept