Recept

Tradiční smetanové švédské pečivo

  • Švédsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 56384

Ingredience

Kvásek
40 g Droždí
0,5 kávová lžička Sirup cukrový
1 dl Smetana 12% (konzumní)
Těsto
5 polévková lžíce Cukr krupice
100 g Hrozinky
40 g Mouka pšeničná hladká T 650
1,5 dl Smetana 12% (konzumní)
2 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
Na posypání koláče
2 polévková lžíce Cukr krystal
50 g Mandle
60 g Ořechy vlašské
Na posypání a potření těsta
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 ks Vejce slepičí
Na vytření pekáčku
2 polévková lžíce Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 354 kcal
Kilojoule 1 482kJ
12% Sacharidy 42 g
24% Tuky 18 g
17% Sodík 347 mg
18% Bílkoviny 10 g

Tradiční smetanové švédské pečivo postup přípravy receptu:

1

Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.

2

Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.

3

Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.

4

Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).

5

Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.

Poznámka

Servírujeme studené. Máslové švédské pečivo podáváme převážně ke kávě.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept