Tradiční smetanové švédské pečivo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční smetanové švédské pečivo
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56384 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
40 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Sirup cukrový |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
Těsto | |
5 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Hrozinky |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1,5 dl | Smetana 12% (konzumní) |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání koláče | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
50 g | Mandle |
60 g | Ořechy vlašské |
Na posypání a potření těsta | |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vytření pekáčku | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 98,9mg |
Draslík | 427,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sirup cukrový, Cukr krupice, Hrozinky, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krystal, Mandle, Ořechy vlašské, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 12% (konzumní), Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční smetanové švédské pečivo postup přípravy receptu:
1 | Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat. |
2 | Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout. |
3 | Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut). |
5 | Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Máslové švédské pečivo podáváme převážně ke kávě.