Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56386 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
130 g | Mandle |
1 ks | Vejce slepičí |
Máslové těsto | |
350 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Kynuté těsto | |
50 g | Cukr krupice |
2 dl | Mléko plnotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání těsta a válu | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na potření a ozdobení | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 147,0mg |
Draslík | 144,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 4,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 205,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Vejce slepičí, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme náplň: spařené mandle oloupeme a dvakrát jemně pomeleme. Dáme je do misky, přidáme cukr, vejce a směs dobře promícháme. |
2 | Poté připravíme máslové těsto: V míse promícháme nakrájené máslo s hladkou moukou a dobře ho zpracujeme. Vytvarujeme z něj kostku, zabalíme do potravinářské fólie, dáme do chladničky. |
3 | Do mísy prosejeme hladkou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého nalijeme 1 dl vlažného mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme chvíli kvásek vzejít. Poté k mouce přidáme vejce, cukr, 2 dl mléka, špetku soli, těsto promícháme a důkladně uhněteme. Musí být hladké a vláčné. Poprášíme lžící hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. |
4 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (1 lžíce mouky), rozválíme na čtverec o síle 1 cm. Střed necháme trochu silnější. Na něj položíme máslové těsto, okraje těsta přes máslové těsto přeložíme na sebe. Poté těsto rozválíme na obdélník silný 7 mm a nakrájíme na čtverečky 6 x 6 cm. Do každého čtverečku dáme lžičku náplně, přehneme na tvar obdélníčků nebo šátečků. Vytvořené pečivo poklademe na plech, vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut do zlatohněda. |
5 | Vychladlé pečivo posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.