Žloutková omáčka se smetanou a rybím vývarem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žloutková omáčka se smetanou a rybím vývarem
Žloutková omáčka se smetanou a rybím vývarem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56409 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř bílý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
3 dl | Vývar rybí |
Vyšlehané žloutky | |
---|---|
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 412,7mg |
Draslík | 102,7mg |
Vláknina | 195,2mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Pepř bílý, Sůl, Vývar rybí, Vaječný žloutek slepičí, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žloutková omáčka se smetanou a rybím vývarem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozpustíme 50 g másla, přidáme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme rybí vývar a smetanu. Při mírné teplotě jíšku povaříme asi 15 minut. |
2 | V misce vyšleháme 4 žloutky se třemi lžícemi chladného rybího vývaru do pěny. Provařenou jíšku odstavíme z plotny, za stálého míchání přilijeme vyšlehané žloutky. Hladkou omáčku za stálého míchání znovu pomalu přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a mícháme do potřebné hustoty. Nalijeme do omáčníku a hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Žloutkovou omáčku z rybího vývaru přeléváme na vařené, dušené nebo pečené ryby. Pokud místo rybího vývaru použijeme hovězí nebo drůbeží vývar, omáčkou přeléváme různě upravené maso.