Rajčatová omáčka s bílým vínem a žampióny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatová omáčka s bílým vínem a žampióny
Rajčatová omáčka s bílým vínem a žampióny
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56423 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 ks | Červená asijská šalotka |
2 dl | Hovězí vývar základní |
0,5 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
110 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,7 dl | Víno bílé |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 33,0mg |
Draslík | 353,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 624,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Červená asijská šalotka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčatová omáčka s bílým vínem a žampióny postup přípravy receptu:
1 | Rajčata omyjeme, spaříme vařící vodou, poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Žampióny očistíme, omyjeme osušíme a nakrájíme na plátky. Zelenou petrželku omyjeme, vodu setřepeme a nakrájíme ji nadrobno. |
2 | V hrnci si na rozpáleném másle (60 g) zpěníme šalotky, poté k nim přidáme žampióny, osolíme, opepříme a pod pokličkou při mírné teplotě dusíme asi 10-12 minut. Přidáme rajčata, přilijeme hovězí vývar (1.5 dl), bílé víno a pomalu pod pokličkou vaříme 15-17 minut. Maizenu si rozmícháme v 0.5 dl hovězího vývaru a omáčku zahustíme. Povaříme jen 1 minutu, přimícháme čerstvé máslo (50 g) a podáváme. |
Poznámka
Rajčatovou omáčku podáváme k dušenému nebo pečenému telecímu, vepřovému masu.