Skandinávská omáčka s kapary - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skandinávská omáčka s kapary
Skandinávská omáčka s kapary
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56428 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kapary |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 dl | Voda pitná |
5 dl | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 126,1mg |
Draslík | 118,6mg |
Vláknina | 182,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skandinávská omáčka s kapary postup přípravy receptu:
1 | Konzervované kapary scedíme a pokrájíme nadrobno. V misce si ve smetaně rozšleháme 1 žloutek. V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar a při mírné teplotě jíšku rozšleháme metličkou a povaříme za častého míchání asi 15-20 minut. V 0.5 dl vody si rozmícháme 1 lžičku cukru s 1 lžičkou octa. Octový nálev přimícháme do omáčky a necháme přejít varem. Přidáme kapary, sůl a pepř podle chuti. Omáčku vaříme další 1-2 minuty, poté ji odstavíme z plotny, přimícháme smetanu se žloutkem, čerstvé máslo (50 g) a podáváme. |
Poznámka
Omáčkou přeléváme vařené nebo dušené ryby. Pokud místo rybího vývaru použijeme masový vývar, omáčkou přeléváme pečené nebo vařené maso.