Dušené telecí nožičky pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené telecí nožičky pro alergiky
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56464 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na nožičky | |
---|---|
1 ks | Celer řapíkatý |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Pyré rajčatové |
400 g | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
4 ks | Telecí nožičky |
250 ml | Víno bílé |
Na gremolatu | |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Citrony |
50 g | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 375,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Olej kukuřičný, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Česnek, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pyré rajčatové, Telecí nožičky, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené telecí nožičky pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Do pánve vlijeme olej, rozpálíme a vložíme telecí nožičky. Osmahneme je do hněda a vyjmeme z pánve. |
2 | Mrkev oškrábeme, rozkrájíme nadrobno. Řapíkatý celer pokrájíme také nadrobno. Kousky mrkve i celeru vložíme do pánve a opékáme je asi 2 minuty, aby zelenina změkla, ale nezhnědla. |
3 | Do kastrolu vložíme zeleninu a na ni telecí nožičky tak, aby se vešly do jedné vrstvy. |
4 | Do misky vlijeme víno, přidáme rajčatové pyré a rajčata, osolíme, opepříme. Směsí zalijeme zeleninu a maso. |
5 | Přivedeme k varu, poté ztlumíme oheň a dusíme 90 minut. Po hodině dušení odstraníme z kastrolu pokličku. Jakmile maso změkne, jde oddělit od kosti a omáčka je vyvařená, je jídlo hotové. |
6 | V misce smícháme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, jemně nasekanou petrželku a nadrobno pokrájený stroužek česneku, tím získáme gremolatu, kterou posypeme maso. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Recept je vhodný pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy.