Jednoduchý recept

Rýžový nákyp se sušeným ovocem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 65 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 56481
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

150 g Borůvky sušené
100 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
40 g Kokos - mletý (Kopra)
100 g Máslo čerstvé
4 dl Mléko plnotučné
1 dl Rum
200 g Rýže loupaná
1 kávová lžička Skořice mletá
1 špetka Sůl
1 ks Vanilkový lusk
3 ks Vejce slepičí
2 dl Voda pitná
Na smetanovou omáčku
50 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
3 dl Mléko polotučné
40 g Pudinkový prášek - vanilkový
40 ml Rum
200 g Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 792 kcal
Kilojoule 3 312kJ
26% Sacharidy 93 g
48% Tuky 36 g
7% Sodík 134 mg
20% Bílkoviny 11 g

Rýžový nákyp se sušeným ovocem postup přípravy receptu:

1

Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.

2

Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.

3

Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.

4

Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.

5

Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.

6

Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.

Poznámka

Servírujeme teplé. Takto připravený nákyp podáváme jako hlavní teplé jídlo, nebo v menších porcích jako předkrm.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept