Rýžový nákyp se sušeným ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp se sušeným ovocem
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56481 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
150 g | Borůvky sušené |
100 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
40 g | Kokos - mletý (Kopra) |
100 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
1 dl | Rum |
200 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
2 dl | Voda pitná |
Na smetanovou omáčku | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
3 dl | Mléko polotučné |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
40 ml | Rum |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 191,0mg |
Draslík | 67,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 433,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rum, Rýže loupaná, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kokos - mletý (Kopra), Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Vanilkový lusk, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Borůvky sušené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp se sušeným ovocem postup přípravy receptu:
1 | Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené. |
2 | Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme. |
3 | Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče. |
4 | Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. |
5 | Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme. |
6 | Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Takto připravený nákyp podáváme jako hlavní teplé jídlo, nebo v menších porcích jako předkrm.