Rýžový nákyp s ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp s ovocem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56482 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
100 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
150 g | Meruňky |
2 dl | Mléko plnotučné |
60 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 dl | Voda pitná |
Na vymazání mísy | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
30 g | Strouhanka |
Na sníh | |
70 g | Cukr krupice |
70 g | Ořechy vlašské |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 313,3mg |
Draslík | 272,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 339,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Med včelí, Meruňky, Rýže loupaná, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Strouhanka, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp s ovocem postup přípravy receptu:
1 | Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku. |
2 | Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži. |
3 | Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut. |
4 | Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Na přípravu nákypu volíme kulatozrnnou rýži. Obsahuje hodně škrobu a proto nákyp drží pohromadě.