Omáčka bešamelová pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka bešamelová pro alergiky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56502 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
45 g | Margarín |
450 ml | Mléko sójové |
30 g | Mouka bezlepková |
6 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,1mg |
Draslík | 156,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 450,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Smetana sójová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Mléko sójové, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka bešamelová pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme oloupanou cibuli napíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odebereme, mléko přecedíme. |
2 | Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít. |
3 | Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme. |
4 | Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Recept je určen pro alergiky na lepek, mléko, vejce a ořechy. Pokud nemáme alergii na lepek, můžeme místo bezlepkové mouky použít mouku normální, pokud nemáme alergii na mléko, použijeme místo sójového mléka a smetany mléko i smetanu kravskou, máslo místo margarínu.