Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 115 minut
Doba přípravy: 75 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 56504
Kategorie: Maso

Ingredience

3 stroužek Česnek
0,3 kávová lžička Chilli koření mleté
2 ks Cibule
500 g Jehněčí maso mleté
3 ks Lilek
6 polévková lžíce Mouka bezlepková
0,5 kávová lžička Oregano sušené
4 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Pyré rajčatové
0,5 kávová lžička Skořice mletá
4 špetka Sůl
75 g Sýr sójový - Tofu
200 ml Víno červené
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]
1 ks Cibule
6 ks Hřebíček
45 g Margarín
450 ml Mléko sójové
30 g Mouka bezlepková
6 ks Pepř černý celý
1 špetka Pepř černý mletý
50 g Petržel - nať
2 polévková lžíce Smetana sójová
1 špetka Sůl
Musaka pro alergiky
1 polévková lžíce Olej olivový

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 641 kcal
Kilojoule 2 682kJ
10% Sacharidy 36 g
56% Tuky 42 g
23% Sodík 455 mg
53% Bílkoviny 30 g

Musaka pro alergiky postup přípravy receptu:

1

Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]:

2

Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme do něj oloupanou cibuli propíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a ztlumíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté odstavíme. Necháme v mléce 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odstraníme, mléko přecedíme.

3

Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku. Promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahřejeme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.

4

Necháme jíšku na plotně na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme, stále mícháme.

5

Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.

6

7

Lilky pokrájíme podélně na 5 milimetrů silné plátky. Vložíme je na cedník, osolíme, opepříme a necháme 30 minut vypotit. Potom opláchneme vodou a osušíme ubrouskem.

8

Oloupeme cibuli i česnek a pokrájíme nadrobno. Do kastrolu vlijeme olivový olej, 2 minuty na něm cibuli s česnekem smažíme (než změknou). Poté přidáme skořici, chilli, pepř, vložíme mleté jehněčí a smažíme do hněda. Promícháváme maso, aby se netvořily hrudky. Vložíme rajčatové pyré, přilijeme víno, osolíme, opepříme a promícháme. Poté snížíme teplotu a necháme směs jenom probublávat, dusíme 40 minut. Odstavíme z plotny a přidáme oregano.

9

Rozehřátým olivovým olejem vymažeme pekáč, smícháme mouku se solí a pepřem. Obalíme v mouce plátky lilku a osmažíme je z obou stran do zlatova, následně osušíme v ubrousku.

10

Do bešamelové omáčky vmícháme rozdrobený sójový sýr.

11

Zahřejeme troubu na 190 °C. Do pekáče navrstvíme lilek, poté vložíme polovinu masa, opět vrstvu lilků, zbytek masa a opět lilky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme 40 minut. Podáváme teplé.

Poznámka

Servírujeme teplé. Recept je určen pro alergiky na lepek, vejce, ořechy a mléko.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept