Teplá jablka s ostružinovým přelivem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Teplá jablka s ostružinovým přelivem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56524 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Příprava jablek | |
4 ks | Jablka |
1 ks | Skořice celá |
4 kávová lžička | Šťáva citrónová |
300 ml | Víno portské |
Ostružinový přeliv: | |
0,2 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
100 g | Mandle plátky |
0,2 kávová lžička | Nové koření mleté |
100 g | Ostružiny |
Zahuštění vypečené šťávy | |
2 kávová lžička | Pudinkový prášek - vanilkový |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 382,8mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 191,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka, Skořice celá, Citronová kůra, Cukr třtinový, Ostružiny, Pudinkový prášek - vanilkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Šťáva citrónová, Víno portské, Mandle plátky, Nové koření mleté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Teplá jablka s ostružinovým přelivem postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Troubu dáme předehřát na 200°C, zapékací mísu vymažeme 1 lžící másla. |
2 | Příprava jablek: Omytá jablka osušíme, škrabkou vyřízneme jádřince a jablka po obvodu mělce nařízneme. Střed každého jablka zalijeme 1 lžičkou citronové šťávy, aby ovoce zůstalo světlé. Potom jablka vyrovnáme do připravené zapékací mísy. Do otvorů jablek, vzniklých po odejmutí jadřinců, rozdělíme ostružinovou náplň, jablka zalijeme portským vínem a do zapékací mísy přidáme kousky 1 rozlámaného svitku skořice. Takto připravená jablka pečeme asi 40 minut. Po upečení vypečenou šťávu zahustíme pudinkem a mezitím jablka uchováme v teple. Pečená jablka s ostružinovou náplní zalijeme zahuštěnou šťávou. Tento moučník servírujeme horký. |
3 | Ostružinový přeliv: V misce smícháme mandlové lupínky s opláchnutými ostružinami, citronovou kůrou, třtinovým cukrem a náplň ochutíme mletým novým kořením. Tuto směs rozdělíme do kruhových otvorů jablek, vzniklých po vyjmutí jádřinců. |
4 | Zahuštění vypečené šťávy: Ve studené vodě rozmícháme 2 lžičky vanilkového pudinku. Rozmíchaný pudinkový prášek mícháme s vypečenou šťávou z jablek na mírném ohni do zhoustnutí. |