Pečená krůta s mandlovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 215 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená krůta s mandlovou nádivkou
Celkový čas: | 215 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56526 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Krůta |
100 g | Mandle |
200 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
200 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Solamyl |
2 polévková lžíce | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Veka |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 140,1mg |
Draslík | 94,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mandle, Muškátový květ, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Solamyl, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená krůta s mandlovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Mandle nasypeme do 1/4 l vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na nudličky. |
2 | Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostičky, které zvlhčíme mlékem. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků ušleháme s 1 špetkou soli tuhý sníh. Rozpustíme 100 g másla, které utřeme se žloutky do pěny. Přidáme sůl, muškátový květ, mandle, nakrájenou veku, vše promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. |
3 | Krůtu (cca 4 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5-3 hodiny doměkka. |
4 | Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme. |
5 | Z krůty odstraníme nitě a nasekáme ji na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem. |