Smetanová žemlovka po italsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanová žemlovka po italsku
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56527 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Žemlovka | |
100 g | Chléb pšeničný (bílý) |
75 g | Cukr krystal |
2 ks | Jablka |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 211,2mg |
Draslík | 175,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb pšeničný (bílý), Cukr krystal, Jablka, Pomerančová kůra, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanová žemlovka po italsku postup přípravy receptu:
1 | Přírava pečení: Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. |
2 | Žemlovka: Jablka oloupeme, vykrájíme z nich jádřince a na struhadle je nastrouháme na tenké plátky. Krajíce bílého chleba rozkrájíme na menší kousky. V misce rozšleháme smetanu s 1 celým vejcem a s polovinou množství krystalového cukru. Druhou polovinu cukru použijeme na prosypávání vrstev jablek. Smetanovou zálivku ochutíme 1 lžící pomerančové kůry. Jablečné plátky a kousky chleba rozložíme po vrstvách do máslem vymazané pečící nádoby tak, aby se jablka i chlebové kousky překrývaly. Vrstvy jablek prosypáváváme cukrem a vrstvy bílého chleba zaléváme smetanovou zálivkou. |
3 | Připravený pokrm necháme 30 minut odpočinout. Po této době žemlovku pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Žemlovku servírujeme horkou, a to nejčastěji jako hlavní chod dětem. |
Poznámka
Tento pokrm můžeme také připravit ze sušeného ovoce - např. můžeme použít sušené meruňky, třešně nebo datle.