Moučníkový chléb s rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moučníkový chléb s rozinkami
Moučníkový chléb s rozinkami
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56535 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Chléb | |
130 g | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
6 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
180 g | Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 69,9mg |
Draslík | 93,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 67,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moučníkový chléb s rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Formu na grahamový chléb s obsahem 900 g vymažeme máslem, troubu připravíme k předehřátí na 180°C. |
2 | Chléb: Rozinky necháme, zalité vodou, asi 10 minut nabobtnat. Po této době je scedíme a necháme okapat. Hladkou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva, se skořicí a s cukrem do hlubší mísy. Směs ochutíme 1 špetkou soli a 1 lžící skořice. Sypké suroviny zpracujeme společně s máslem a s okapanými rozinkami. Vejce vyšleháme s mlékem, pomerančovou kůrou a šťávou. Moučnou směs a mléčný roztok pak zpracujeme rukama do hladkého těsta. Těsto přemístíme do vymazané formy a uprostřed těsta ve formě naznačíme nožem rýhu po celé délce formy, aby těsto při pečení nabývalo rovnoměrně. Chléb pečeme v předehřáté troubě asi 70 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, jestli je těsto pečené. Hotový chléb necháme ve formě vychladnout jen zčásti, potom ho z formy vyklopíme mírně vychladlý, a pak necháme dovychladnout. |
3 | Hotový chléb podáváme studený, nakrájený na krajíčky, jako zákusek. |
Poznámka
Rada: Po přidání mléčného roztoku do těsta pracujeme s těstem co nejrychleji, protože kypřící prášek po zvlhčení rychle pracuje.