Kynutý medový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý medový chléb
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56561 |
Kategorie: | Sladké chlebíčky |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
75 g | Datle |
20 g | Droždí sušené |
3 polévková lžíce | Med včelí |
250 g | Mouka chlebová |
75 g | Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 2,4mg |
Draslík | 99,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Datle, Droždí sušené, Med včelí, Mouka chlebová, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý medový chléb postup přípravy receptu:
1 | Formu na biskupský chlebíček vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Vál posypeme 2 lžícemi hladké mouky. |
2 | Těsto: Datle propláchneme, vypeckujeme a nakrájíme nadrobno. Do prosáté mouky v hlubší míse rozdrobíme droždí, přidáme nakrájené datle a společně s vlažnou vodou, olejem a medem vypracujeme vláčné těsto, které ochutíme špetkou soli a na pomoučeném vále důkladně propracujeme a necháme vykynout. Potom těsto urovnáme do vymazané formy,a zakryjeme utěrkou. Těsto ve formě necháme kynout na teplém místě asi 30 minut. Vykynutý chléb potom pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut. |
3 | Hotový chléb by měl být pružný, ale pevný. Pečený chléb vyklopíme na děrovanou podložku a necháme vychladnout úplně. Chléb servírujeme nakrájený na krajíčky jako moučník. |
Poznámka
Tip: Před pečením můžeme chléb posypat slunečnicovými semínky nebo sezamem. Chléb lépe vykyne, když ho postavíme na hrnec s teplou vodou.