Plněný věnec s citronovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněný věnec s citronovou polevou
Plněný věnec s citronovou polevou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 130 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56572 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka chlebová |
Těsto | |
20 g | Droždí sušené |
25 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
240 g | Mouka chlebová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Citrónová poleva | |
100 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
Nádivka | |
3 polévková lžíce | Cukr třtinový |
25 g | Kandovaná citronová kůra |
50 g | Máslo čerstvé |
25 g | Ořechy lískové |
1 polévková lžíce | Rum |
25 g | Zázvor kandovaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 62,0mg |
Draslík | 128,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 47,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mouka chlebová, Droždí sušené, Mouka chlebová, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Cukr třtinový, Ořechy lískové, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Šťáva citrónová, Kandovaná citronová kůra, Máslo čerstvé, Zázvor kandovaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněný věnec s citronovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 190°C, plech vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky. |
2 | Těsto: Mouku s 0.5 lžičky soli a s droždím prosijeme do hlubší mísy. Tuto sypkou směs prohněteme se změklým máslem a po částech přidáváme během hnětení rozšlehané mléko s 1 celým vejcem. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho v míse, přikryté utěrkou, kynout na teplém místě asi 40 minut. |
3 | Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, velký asi 30 x 23 cm, na něj rozetřeme oříškovou náplň tak, že okraje plátu těsta necháme volné. Těsto s nádivkou potom stočíme do válce a okraje válečku jemně přitlačíme, aby se nám těsto s nádivkou nerozbalovalo. Válec s nádivkou rozřežeme na silnější plátky, které narovnáme na vymazaný plech tak, aby se okraje plátků těsta dotýkaly. Potom vytvořený věnec s náplní necháme ještě kynout asi 30 minut a po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Po upečení věnec necháme mírně vychladnout a ještě teplý pocákáme citronovou polevou. Ihned, jak poleva ztuhne, můžeme věnec podávat jako dezert. |
4 | Nádivka: Oříšky nasekáme, kandovaný zázvor a citronovou kůru rozlámeme. Máslo se třtinovým cukrem vyšleháme do pěny. Dále přisypeme rozlámaný zázvor, sekané oříšky a citronovou kůru. |
5 | Náplň ochutíme 1 lžící rumu, dobře promícháme a rozetřeme na těsto věnce. |
6 | Citronová poleva: Citronovou šťávu umícháme dohladka s moučkovým cukrem. |