Kynutý kakaový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý kakaový chléb
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56575 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Příprava na pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka žitná bílá |
Těsto | |
2,2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
20 g | Droždí sušené |
25 g | Kakao |
450 g | Mouka žitná bílá |
1 polévková lžíce | Olej stolní |
1 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 2,3mg |
Draslík | 20,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí sušené, Olej stolní, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka žitná bílá, Kakao, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý kakaový chléb postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: |
2 | Formu na biskupský chlebíček vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky a troubu připravíme k předehřátí na 200°C. |
3 | Těsto: |
4 | Do hlubší mísy prosijeme mouku s kakaem a s cukrem. Do směsi dále přidáme sušené droždí a 1 lžičku soli. V druhé nádobě smícháme olej s vodou a tento roztok zpracujeme společně s olejem a vodou do vláčného těsta. Těsto ještě chvíli prohněteme na pomoučeném vále. Potom těsto uložíme zpět do mísy, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu. Těsto by mělo během této doby nakynout do dvojnásobného objemu. Kynuté těsto poté několikrát prohněteme v rukách a upravíme do formy, ve které budeme chléb péct a před pečením ho necháme ještě asi 30 minut kynout. Po této době chléb pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Hotový chléb by měl znít dutě při poklepání na spodní stranu. Pečený chléb necháme vystydnout na děrované podložce, aby se pára rovnoměrně vypařovala. Tento kakaový chléb servírujeme studený, rozkrájený na plátky, jako pohoštění. |