Slanečkový salát se zeleninou a vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slanečkový salát se zeleninou a vejci
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56577 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
200 g | Brambory |
90 g | Červená řepa |
130 g | Jablka |
2 ks | Okurky nakládané |
3 ks | Šalotka |
1 ks | Slaneček |
1 l | Voda pitná |
Nálev | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Vařená vejce | |
2 polévková lžíce | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 71,3mg |
Draslík | 901,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Červená řepa, Jablka, Okurky nakládané, Šalotka, Slaneček, Voda pitná, Cukr krupice, Pepř bílý, Voda pitná, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slanečkový salát se zeleninou a vejci postup přípravy receptu:
1 | Velkého slanečka rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavu i ocas odřízneme, rybu dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme asi litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne. |
2 | Poté slanečka znovu omyjeme, osušíme a zbavíme kůže. Podélně okolo páteře ho rozřízneme, páteř s kostmi vyjmeme, rybu nakrájíme zešikma na řezy asi 1,5 cm široké. |
3 | Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na kostičky, přidáme k řezům. Omyté, oloupané velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a rozkrájíme ho na kostičky. Očistíme šalotky, nakrájíme je na plátky. Nakládané sladkokyselé okurky krájíme na drobné kostičky. Sterilovanou červenou řepu scedíme a necháme ji v sítu okapat. Vše vložíme do mísy ke slanečkovým řezům. Do hrnečku vlijeme 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce cukru. Přimícháme dvě lžíce octa, tři špetky mletého bílého pepře, nálev dobře promícháme a zalijeme jím připravenou salátovou směs. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou vmícháme do salátu. Salát rozdělíme do tvořítek (např. na nákyp), která vložíme na 4 - 5 hodin do chladničky zatuhnout. |
4 | V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 2 vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Snítky petrželky kudrnky omyjeme, vodu setřepeme. Na talíře vyklopíme z tvořítek slanečkový salát. Do zakysané smetany zašleháme lžičku nálevu z červené řepy, salát ozdobíme kopečkem smetany, snítky petrželky, čtvrtky vajec. |
Poznámka
Servírujeme studené.