Citrusový koláč z mandarinek klementinek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citrusový koláč z mandarinek klementinek
Citrusový koláč z mandarinek klementinek
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56594 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
180 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
2 ks | Mandarinky |
3 polévková lžíce | Mandle |
180 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vejce slepičí |
Cukrová poleva | |
3 kávová lžička | Cukr krystal |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 124,7mg |
Draslík | 175,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Mandarinky, Mandle, Vejce slepičí, Cukr krystal mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citrusový koláč z mandarinek klementinek postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: |
2 | Dortovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C. |
3 | Těsto: Mandle nameleme, mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme. Mandarinky - klementinky důkladně omyjeme a oloupeme kůru, kterou nastrouháme najemno.Z oloupané mandarinky potom ještě vymačkáme šťávu. Nastrouhanou citrusovou kůru a vymačkanou šťávu |
4 | z mandarinek klementinek vymícháme se změklým máslem a s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny opatrně zabalíme mouku s kypřícím práškem, mleté mandle a smetanu. |
5 | Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy a koláč pečeme asi 60 minut v předehřáté formě. Hotový koláč vyklopíme na děrovanou podložku - aby pára z koláče vycházela rovnoměrně. Koláč necháme vychladnout jen z části. Ještě vlahý koláč poléváme cukrovou polevou z mandarinkové šťávy jen tak dlouho, dokud se šťáva vsakuje. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme ho vychadnout. Koláč servírujeme rozkrájený na dílky, jako pohoštění. |
6 | Cukrová poleva: Z mandarinek vymačkáme 3 lžičky šťávy, kterou smícháme s 3lžičkami cukru. |
Poznámka
Tip: Když mandarinkovou kůru s cukrem rozmixujeme, bude těsto jemnější.