Kmínový chléb s třtinovým cukrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kmínový chléb s třtinovým cukrem
Kmínový chléb s třtinovým cukrem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56597 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
180 g | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Kandovaná citronová kůra |
1 polévková lžíce | Kmín mletý |
65 g | Kypřicí prášek do pečiva |
6 polévková lžíce | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 95,5mg |
Draslík | 885,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 106,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Kandovaná citronová kůra, Kmín mletý, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kmínový chléb s třtinovým cukrem postup přípravy receptu:
1 | Příprava na pečení: formu, ve které budeme chléb péct (nejlépe je použít formu na biskupský chlebíček) vymažeme lžicí másla, |
2 | dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. |
3 | Těsto: kandovanou citrónovou kůru nakrájíme na proužky. Změklé máslo a třtinový cukr vyšleháme do pěny. Celá vejce rozšleháme se 6 lžícemi másla a postupně mléčný roztok vmícháváme do máslové pěny. Do vzniklé hmoty nakonec opatrně vmícháváme po částech mouku s kypřícímm práškem do pečiva a mletý kmín s nastrouhanou citrónvou kůrou. Těsto rozetřeme do připravené formy, pečeme asi 20 minut. Po této době chléb z trouby vyjmeme a na povrch poloupečeného chleba rozložíme kandovanou citrónovou kůru, chléb potom ještě dopékáme dalších 40 minut. Zda je chléb již upečený, vyzkoušíme ke konci pečicí doby zapíchutím špejle. Když je těsto upečené, špejle je čistá a suchá. Hotový chléb po dopečení necháme asi 10 minut ve formě, teprve potom ho vyklopíme na děrovanou podložku, na které ho vystydnout úplně. Tento chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíčky, poslouží jako pohoštění. |
Poznámka
Servírujeme studené.