Recept

Lahůdková směs s lososem v aspiku

  • Švédsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (32%)
ID receptu: 56606

Ingredience

1 ks Rajčata
Vařená vejce
2 ks Vejce slepičí
3 dl Voda pitná
Vařená zelenina a losos
250 g Celer bulvový
4 polévková lžíce Hrášek mražený
700 g Losos - filety
2 ks Šalotka
Rybí várka
6 ks Bobkový list
2 polévková lžíce Cukr krupice
4 polévková lžíce Kopr čerstvý
20 ks Nové koření celé
4 dl Ocet kvasný lihový
20 ks Pepř černý celý
2,5 polévková lžíce Sůl
1 l Voda pitná
Aspik:
1 l Vývar rybí
150 g Želatina
Dresink
0,5 kávová lžička Citronová šťáva
3 špetka Cukr moučkový
2 polévková lžíce Kopr čerstvý
3 polévková lžíce Majonéza
3 špetka Pepř bílý
1,5 dl Smetana 16% (pochoutková)
3 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 717 kcal
Kilojoule 2 998kJ
9% Sacharidy 32 g
37% Tuky 28 g
128% Sodík 3 g
143% Bílkoviny 81 g

Lahůdková směs s lososem v aspiku postup přípravy receptu:

1

Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky.

2

Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.

3

Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny.

4

Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout.

5

Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr.

6

Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme.

Poznámka

Servírujeme studené. K aspiku s lososem podáváme bílý chléb nebo pečivo.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept