Lahůdková směs s lososem v aspiku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahůdková směs s lososem v aspiku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 56606 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
1 ks | Rajčata |
Vařená vejce | |
---|---|
2 ks | Vejce slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Vařená zelenina a losos | |
250 g | Celer bulvový |
4 polévková lžíce | Hrášek mražený |
700 g | Losos - filety |
2 ks | Šalotka |
Rybí várka | |
6 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
20 ks | Nové koření celé |
4 dl | Ocet kvasný lihový |
20 ks | Pepř černý celý |
2,5 polévková lžíce | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Aspik: | |
1 l | Vývar rybí |
150 g | Želatina |
Dresink | |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
3 špetka | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce | Majonéza |
3 špetka | Pepř bílý |
1,5 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 232,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,6mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rajčata, Vejce slepičí, Voda pitná, Celer bulvový, Losos - filety, Šalotka, Bobkový list, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Vývar rybí, Želatina, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Kopr čerstvý, Majonéza, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Ocet kvasný lihový, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahůdková směs s lososem v aspiku postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky. |
2 | Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut. |
3 | Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny. |
4 | Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout. |
5 | Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr. |
6 | Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené. K aspiku s lososem podáváme bílý chléb nebo pečivo.