Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou
Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56611 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Koláč | |
125 g | Brusinky sušené |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
180 g | Datle |
1 polévková lžíce | Džem meruňkový |
1 kávová lžička | Koření perníkové |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
230 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
200 ml | Pomerančová šťáva |
375 g | Rozinky tmavé |
125 g | Švestky sušené |
3 ks | Vejce slepičí |
Cukrová poleva | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 95,0mg |
Draslík | 411,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 139,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky sušené, Citronová kůra, Cukr krystal, Datle, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Švestky sušené, Vejce slepičí, Citronová kůra, Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Džem meruňkový, Mouka pšeničná celozrnná, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Pečící formu (v tomto případě můžeme použít dortovou, nebo hlubší koláčovou formu), vymažeme lžící másla. |
2 | Dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 170°C. |
3 | Sušené švestky a datle pokrájíme nadrobno. Pomerančovou šťávu promícháváme na mírném ohni asi 10 minut. Teplou pomerančovou šťávu pak rozmícháme s polovinou nakrájeného ovoce do pastovité hmoty. Do ovocné pasty nakonec vmícháme 2lžíce cukru a strouhanou pomerančovou kůru, brusinky a rozinky. |
4 | Do hlubší mísy prosejeme mouku, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. Do sypké hmoty vmícháme také druhou polovinu nakrájeých švestek a datlí. Do vychladlé ovocné pasty vmícháme 3 žloutky. |
5 | Z ovocné hmoty se žloutky a sypkých surovin uhněteme hladké těsto. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. |
6 | Těsto přemístíme do připravené formy, zarovnáme stěrkou nebo nožem, a pečeme asi 90 minut. Ještě teplý, upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a polijeme cukrovou polevou. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění. |
7 | Cukrová poleva: 4lžíce moučkového cukru vymícháme dohladka |
8 | s 3 lžícemi vody. Na ztuhlou polevu naaranžujeme jemné plátky citrónové kůry. |