Pomerančový koláč sypaný mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančový koláč sypaný mandlemi
Pomerančový koláč sypaný mandlemi
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56618 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Koláč | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
125 g | Cukr krystal |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Mandle plátky |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
4 ks | Vejce slepičí |
Šlehačka | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 kávová lžička | Pomerančová šťáva |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Šťáva citrónová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 153,2mg |
Draslík | 45,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krystal, Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Skořice mletá, Vejce slepičí, Cukr krystal, Pomerančová šťáva, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mandle plátky, Mouka pšeničná hladká T 650, Šťáva citrónová, Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančový koláč sypaný mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejme na 180°C. |
2 | Koláč: mandle nameleme, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, pomerančovou i citrónovou kůru, skořici. Do těsta poté opatrně mícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté formě asi 40 minut. Hotový koláč by měl být pružný na dotek. Upečený koláč necháme chvíli chladnout ve formě, následně ho z formy vyklopíme, posypeme 3 lžícmi moučkového cukru a plátky mandlí. Tento moučník servírujeme vychladý jako pohoštění, nejčastěji s ušlehanou šlehačkou. |
3 | Šlehačka: šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem, pomerančovou i citrónovou šťávou a se skořicí. Šleháme ji studenou v chladné misce. |
Poznámka
Servírujeme studené.