Vanilková zmrzlina s jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilková zmrzlina s jahodami
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56633 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
3 ml | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
60 g | Med včelí |
2 dl | Mléko polotučné |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Na ozdobení | |
---|---|
100 g | Jahody zahradní |
50 g | Poleva čokoládová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 414,0mg |
Draslík | 68,7mg |
Vláknina | 645,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Med včelí, Vaječný žloutek slepičí, Jahody zahradní, Poleva čokoládová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vanilková zmrzlina s jahodami postup přípravy receptu:
1 | Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a naškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutku, dále šleháme ve vodní lázní tak dlouho, než směs zhoustne. |
2 | Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme vychladit do lednice na 240 minut. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby a v lednici necháme mírně zmrazit. Během mražení několikrát promícháme. Necháme úplně zmrazit na 2 - 3 hodiny. |
3 | Před podáváním zmrzlinovou lžící naškrábeme jemně zmrzlinu a poklademe do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou. |
Poznámka
Podáváme jako studený dezert.