Dušené zelí kysané na sádle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 24 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené zelí kysané na sádle
Celkový čas: | 24 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 4 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56675 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Zelí bílé - sterilizované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 12,1mg |
Draslík | 71,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 27,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Zelí bílé - sterilizované mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené zelí kysané na sádle postup přípravy receptu:
1 | Sádlo vložíe do hrnce, rozpálíme, vložíme oloupanou, na tenké plátky nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova. Posypeme moukou, dobře promícháme, přidáme kmín a přimícháme nescezené zelí. Vše důkladně promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme přibližně 15 - 20 minut. Po dobu dušení občas promícháváme. |
2 | Hotové zelí dochutíme solí, pepřem, podle potřeby cukrem a odstavíme ze sporáku. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Podáváme k pečenému masu jako přílohu. Do zelí můžeme přidat také lžíci ostrého kečupu.
Do zelí jsem nepřidávala kmín, jelikož jsem ho podávala s moravským vrabcem, kde už kmín je. Jinak ho ale dávám. Použila jsem více sádla než uvádí recept a méně soli, ale to záleží na zelí. Raději než tento postup, bych zvolila jiný způsob přípravy. Do podušeného a vařícího zelí bych přidala za stálého míchání rozředěnou a prošlehanou jíšku a nechala ještě vše chvíli povařit.