Makaróny se švédskou majonézou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makaróny se švédskou majonézou
Makaróny se švédskou majonézou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56689 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Vařené makaróny | |
---|---|
250 g | Hrášek s mrkví v mírně slaném nálevu |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Salát hlávkový |
150 g | Špagety, Makarony |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Švédská majonéza | |
1 kávová lžička | Hořčice v prášku |
1 polévková lžíce | Minerální voda jemně perlivá |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
1,5 dl | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 92,6mg |
Draslík | 304,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Protlak rajčatový sterilovaný, Rajčata, Špagety, Makarony, Sůl, Voda pitná, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek s mrkví v mírně slaném nálevu, Salát hlávkový, Hořčice v prášku, Minerální voda jemně perlivá, Ocet kvasný lihový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Makaróny se švédskou majonézou postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce nalijeme litr vody a přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku). Dáme do něj žloutek, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme a poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když máme majonézu hladkou a tuhou, po kapkách přišleháme lžíci vařící vody. Majonézu dáme do misky a necháme ji vychladnout. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 0.5 lžíce soli. Makaróny vložíme do vroucí vody a pomalu za častého promíchání je vaříme přibližně 20 minut (vždy se řídíme návodem na obalu.) Uvařené makaróny scedíme a necháme vychladnout. Poté je podélně rozkrájíme a dáme do mísy. |
3 | Sterilovaný hrášek s mrkví scedíme z nálevu a přidáme ho k makarónům. Ještě přidáme omytá rajčata pokrájená na osminky. Vše zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, rajčatový protlak, znovu promícháme a podle chuti osolíme a ochutíme pepřem. Makarónový salát dáme na 30 minut do chladničky uležet. |
4 | Před podáváním omyjeme listy hlávkového salátu, které pokrájíme na tenké nudličky. Salát zlehka vmícháme (pomocí vidliček) do makarónového salátu a servírujeme. |