Skaninávské kanapky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skaninávské kanapky
Skaninávské kanapky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 56704 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
4 plátek | Chléb pšeničný (bílý) |
4 plátek | Chléb samožitný |
8 ks | Kapary |
60 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
8 ks | Sardelová očka |
6 ks | Vejce slepičí |
200 g | Vepřový jazyk uzený |
7 dl | Voda pitná |
Lososové máslo | |
---|---|
25 g | Losos uzený |
50 g | Máslo čerstvé |
Křenové máslo | |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Křen |
50 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 484,7mg |
Draslík | 263,5mg |
Vláknina | 452,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb pšeničný (bílý), Vejce slepičí, Voda pitná, Losos uzený, Citronová šťáva, Křen, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb samožitný, Kapary, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Sardelová očka, Vepřový jazyk uzený, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skaninávské kanapky postup přípravy receptu:
1 | Plátky tmavého i bílého chleba vypíchneme formičkami různé tvary, např. kolečka, trojúhelníky, čtyřlístek, květiny, srdíčka aj., přibližně do průměru 6 cm. |
2 | V rendlíku si uvaříme ve 7 dl vody 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Uvařené vejce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Uzený vařený jazyk (oloupaný) nakrájíme na tenké plátky. |
3 | Přichystáme si lososové máslo: plátek uzeného lososa (v oleji nebo vlastní šťávě) pokrájíme, dáme do misky, přidáme máslo a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem lehký krém. |
4 | V druhé misce si připravíme křenové máslo: očistíme a omyjeme kousek křenu, který jemně nastrouháme. V misce si utřeme měkké máslo se solí do pěny, do másla vmícháme křen a dochutíme několika kapkami citrónové šťávy. |
5 | 1/3 kanapek (jednohubek) potřeme lososovým máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček a ozdobíme petrželkou. 2/3 kanapek potřeme křenovým máslem, na ně položíme plátky uzeného jazyka. Zbývající kanapky potřeme máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček. Na každou kanapku položíme sardelové očko s kapary. Všechny kanapky poklademe na větší mísu a servírujeme. |
Poznámka
Skandinávské kanapky (na jedno-dvě sousta) jsou vždy jednoduše upravené. Důležitá je chuťová výraznost.